Casa St. Joseph

 In St. Joseph wonen ongeveer 125 meisjes en 15 jongens in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar. Na hun achttiende moeten Roemeense kinderen de tehuizen verlaten, maar vanuit Casa St. Joseph krijgt de kinderen dan nog wel begeleiding vanuit het tehuis. Dit duurt totdat de kinderen op eigen benen kunnen staan en hun studie afgerond hebben. De kinderen worden verzorgd door 12 zusters (nonnen) die samen met enkele vrijwilligers, en geholpen door de kinderen zelf, proberen het huis draaiende te houden. Het tehuis is voor alle “kinderen in nood” zonder te kijken naar afkomst of geloof. Alle kinderen, die om welke reden dan ook hulp nodig hebben, worden opgenomen. Sommige kinderen hebben geen ouders meer, andere ouders zitten in de gevangenis of zijn verslaafd aan alcohol. Zo woont er een 9-jarig jongetje, dat met zijn aan alcohol verslaafde vader tussen de schapen bivakkeerde, en in de vorige winter kwamen er drie zusjes, die bij hun moeder in een hut zonder ramen of deuren woonden. Iets wat bij een temperatuur van rond de -20 niet meevalt!.

 

 

 

In het tehuis is grote behoefte aan de dagelijkse dingen. Zo moet er iedere dag voor ruim 150 mensen worden gekookt en moet er drie keer per dag voor 140 kinderen in de groei een voedzame maaltijd op tafel komen. Dagelijks is het een probleem om aan voldoende eten te komen. Maar ook aan dingen als schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo en wasmiddelen is er gebrek. En wat te denken van bijna 100 meisjes die elke maand ongesteld zijn? Maandverband is in St. Joseph zeker niet vanzelfsprekend! Maar ook andere zaken zijn meer dan welkom. Zo stuurden wij in de afgelopen periode luizenshampoo, kammen en tandenborstels.

 

 

 

Op alle tweepersoonskamers in het tehuis slapen een ouder en jonger kind samen. Zo leren de jongere kinderen meteen een aantal basisbeginselen. Het is er enorm netjes en gedisciplineerd en de kinderen zijn ook heel zuinig op hun spullen.

 

De kinderen worden door de zusters met heel veel liefde omringd. Iets wat ze in hun thuissituatie vaak moesten missen, maar waar ze uiteraard wel veel behoefte aan hebben. Bij al onze bezoekjes hebben we gezien hoe gek de kinderen met de zusters zijn, maar ook hoe dit andersom net zo het geval is.

 

 

 

Na ons eerste bezoek aan het tehuis, in juni 2011, zijn we iedere drie maanden teruggekomen. De eerste keer met heel veel beddengoed, keukentextiel en andere gebruiksartikelen, maar ook met borden, bestek, speelgoed, gordijnen, schoonmaakmiddelen, matrassen, tafelkleden en toiletartikelen. Nu we zeer regelmatig contact hebben met de zusters kunnen we gerichtere zaken sturen. We sturen nu ieder transport maandverband, wasmiddel, schoonmaakmiddelen en in kleinere aantallen soms nog wat beddengoed, badhanddoeken of andere zaken waar ze om vragen.

 

 

 

Naast de goederen die we sturen, hebben we ook gemeend driemaandelijks een financiële bijdrage voor voedsel te moeten geven. Dankzij de nodige giften hebben we in de afgelopen jaren ook op andere gebieden kunnen helpen. Zo zijn de medische kosten voor de kinderen in het tehuis een groot probleem. Gezondheidszorg is in officieel gratis in Roemenië, maar in de praktijk is dit alleen de eerste 10 dagen van de maand het geval. Als een van de kinderen op 12 januari een gat in zijn hoofd valt (en dat gebeurt bij Roemeense kinderen echt net zo goed als bij ons), een blindedarmontsteking krijgt of een ontstoken kies waarvoor een tandarts nodig is, moet de rekening contant betaald worden.  Als er geen geld is, worden de kinderen ook niet geholpen. Ook hierin hebben we enige hulp kunnen bieden, maar we zouden dit graag structureler willen doen. Tenslotte dragen we af en toe bij aan de stookkosten. Men verwarmt alleen ’s morgens het tehuis maar enkele uren en daarna gaan de kachels weer op een veel lagere stand, maar toch zijn er maandelijks honderden euro’s voor alleen maar de gasrekening nodig. Het is er van half november tot zeker half maart onder het vriespunt, op de koudste nachten wordt het geregeld -20 of nog kouder.

 

 

 

Veel hulpvragen, waarin we vaak alleen maar financieel of door aanschaf van goederen in kunnen voorzien. De hulp aan St. Joseph kan dus hoofdzakelijk gedaan worden door financiële steun. We zijn enorm blij dat u met zovelen dit mogelijk maakt. Bij ieder transport maken de zusters ons weer duidelijk hoe blij ze met onze hulp zijn. Ze kunnen het zich nauwelijks voorstellen dat we waar maken wat we beloven en ieder keer weer terug komen. Dit kan alleen dankzij uw hulp. Namens de kinderen en zusters van St. Joseph dank voor uw steun voor dit project!

 

 

 

Joomla templates by a4joomla