Terugblik 2020.

 

Beste lezers,

 

Wat een verschrikkelijk jaar beleven wij; akelig, spannend en natuurlijk ook angstig. Wie had in januari kunnen bedenken dat wij het gehele jaar opgesloten zouden zitten vanwege het Covid-19 virus? Natuurlijk was er deze zomer enige versoepeling en durfden we te hopen dat het misschien in de herfst voorbij zou zijn. Maar niets is minder waar; een ongekende uitbraak brengt ons nu in een complete lockdown. Een woord dat we eigenlijk niet kenden, maar nu we er middenin zitten, weten we ook direct wat voor gevolgen dit heeft.

Wat het virus gedaan heeft met onze transporten naar Roemenië? Hierover kan ik kort zijn: alles….

Er waren geen mogelijkheden om een transport te realiseren op de wijze zoals wij al jaren achtereen doen. Natuurlijk was het niet moeilijk om alles naar Roemenië te vervoeren, maar dan moest het ergens centraal afgeleverd worden met alle problemen hieraan verbonden. Waarschijnlijk waren een groot aantal pakketten niet op de plaats van bestemming aangekomen. Er staan nu natuurlijk ook nog een groot aantal pakketten in de loods in Heerenveen, maar we hebben ze allemaal in beeld. Al snel bleek dat we in maart niet konden gaan. De grenzen van Hongarije waren het langst dicht, er was goederenvervoer mogelijk, maar dan met 1 chauffeur in de cabine. Voor ons was dit geen optie omdat we allemaal vrijwilligers zijn en er geen groot logistiek bedrijf achter ons staat dat bij problemen handelt vanuit Nederland. Onze focus ging toen naar juni en er is nog snel een inzameling georganiseerd voor alleen voedselpakketten en geld. Het bleek een groot succes maar daarmee waren de zaken nog niet bij de mensen in Roemenië. Dagelijks keken we naar het aantal besmettingen en waar en wanneer de grenzen open zouden gaan, zodat we weer met 2 chauffeurs op pad konden gaan. Begin juli waren alle grenzen geopend en veranderde Roemenië van code oranje naar code geel. Het wachten was toen nog op de Nederlandse overheid om ook Roemenië code geel te geven. Voor ons belangrijk omdat we bij geel ook beter verzekerd zouden zijn, maar helaas tot op dit moment is dat nog steeds niet gebeurd. Om alles te regelen: chauffeurs, vrachtauto, benodigde papieren en te kijken of er onderweg nog problemen opdoemen zoals feestdagen in het buitenland waarop vrachtverkeer niet mag rijden, was tijd nodig en uiteindelijk konden we een rit plannen in de laatste week van juli of de eerste van augustus. Al na enige dagen voorbereiden, bleek dat ook deze rit niet mogelijk was; de besmettingen op de Balkan namen snel toe en Hongarije dreigde met maatregelen als de besmettingen opliepen. Hongarije is een belangrijk land, om Roemenië te bereiken heb je Hongarije als doorgangland. Het ergste scenario voor ons waren dichte grenzen vanuit Roemenië naar Hongarije terug. We zien dit op het moment van schrijven in Engeland, waar velen niet terug kunnen naar het vaste land van Europa. Toen ook de datum van het septembertransport naderde en ook deze in de verdrukking kwam, was dat voor het bestuur een grote frustratie en zijn we gaan zoeken naar mogelijkheden. Er waren immers 500 voedselpakketten besteld en er moest veel geld naar gezinnen en projecten, maar aan wie konden dit verzorgen.

Annamaria en Zoltan Szekely boden aan om het transport van de voedselpakketten voor hun rekening te willen nemen. Zij maken altijd de voedselpakketten voor ons en zijn daarom goed bekend bij het bestuur. Marien Kroon gaf aan de enveloppen te willen vullen van het geld dat hij al iedere keer voor ons van de bank haalde. Een betrouwbaar team, maar omdat het om veel geld ging moest er controle zijn, die controles hebben ze daar uitgevoerd en naar ons verzonden. Het belangrijkste vonden wij de controle voor hunzelf zodat zij én wij wisten dat het tot en met de contactadressen goed zou gaan. Na een voorspoedige rit van bijna 1200 kilometer kregen we van Annemaria bericht dat haar missie was voltooid. Omdat de mensen pas kort van tevoren waren geïnformeerd over de komst van de pakketten en geld, was de blijdschap zo groot dan Annamaria zich, zoals ze zelf omschreef ” Santa Claus” voelde en zich direct aanmelde voor een eventueel volgende actie van voedselpakketten en geld, evenals Marien Kroon. Zo gezegd zo gedaan, de inzameling voor het novembertransport was zo gepland dat de pakketten eind november of de eerste week december bij de gezinnen zouden kunnen zijn. Er van uitgaande dat alles net zo voorspoedig zou voorlopen als in september, starten we alles op, maar helaas verliep het anders. Voorafgaand aan het bezorgen moeten er enveloppen, informatie en lijsten naar Roemenië gestuurd worden. Jan Hoving kon het postpakket volgen tot aan Cluj Napoca, maar verder kwam het niet. Bij navragen bleek dat het afleveradres waarschijnlijk door stempels en barcodes onleesbaar was en dat het pakket weer onderweg was naar de afzender. Rond half december kwam dit pakket weer in Rolde aan.

Gelukkig hadden we inmiddels een vervangend pakket gestuurd, dat toen al weer in Roemenië aangekomen was op het juiste adres. Op maandag 21 december zijn de laatste pakketten en geld enveloppen aangekomen bij de contactadressen en zo kunnen de mensen toch nog een mooie kerst hebben.

Wij willen Annemaria, haar man Zoltan en Marien bedanken dat dit mogelijk is gemaakt. De situatie omtrent Corona was en is ten tijde van het bezorgen slecht. Grote gebieden en steden zitten in een lockdown, net als hier zijn de scholen gesloten en men mag alleen met vergunning op pad voor de nodige dingen. De dokter van het ziekenhuis gaf in een bericht aan angstig te zijn; er waren bij hem in het ziekenhuis drie verpleegsters gestorven aan Corona en er waren er nog vier besmet; hij zelf was gelukkig nog steeds negatief.

Het grote ziekenhuis in Sibiu is nog steeds open en er kan geopereerd worden, maar als de ingreep niet noodzakelijk is, blijken er veel mensen te zijn die ineens positief getest worden; ook dit is een manier om niet te hoeven opereren.

Zo heeft elk land zijn problemen, maar draait het dit jaar wereldwijd om Covid-19.

Ondanks de weinige zichtbare activiteiten, willen wij iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd en voor de mensen in Roemenië een lichtpunt is geweest in dit duistere jaar.

Ondertussen blijven wij hopen dat we in 2021 weer contacten ter plekke kunnen maken in ons geliefde Roemenië, ook al weten we dat het op dit moment uitzichtloos lijkt.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen hier in ons land en misschien zelfs in onze achterban, die lijden onder het corona virus. Misschien ernstig ziek of in het ergste geval verlies van dierbaren, als bestuur willen wij jullie heel veel sterkte en kracht toe wensen bij misschien een moeizaam herstel, maar vooral waar men afscheid moest nemen van dierbaren.

Voor nu rest mij toch u toe te wensen:

 

                             Prettige Kerstdagen

                 en een

                 Gelukkig Nieuwjaar 2021

Graag tot ziens,

 

Voorzitter,

Gerrit Samplonius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla