Novembertransport 2020.  

 

30 november.

De inzameling voor voedselpakketten en financiële ondersteuning die eind oktober gehouden is, ligt al weer enkele weken achter ons. Net als in september hebben we onze Roemeense vrienden Zoltan en Annamaria Szekely gevraagd om de voedselpakketten samen te stellen en deze samen met de geldenveloppen rond te brengen. Zij wilden dit graag voor ons doen en de voedselpakketten staan inmiddels al klaar. 

Vanuit Nederland hebben we net als de vorige keer een pakketje met de lege geldenveloppen en alle lijsten gestuurd. Maar daar gaat het nu even mis. Het pakketje was te volgen tot aan Cluj, maar werd daarna niet bezorgd. En dan denken wij dat ligt aan de Roemeense post. Ook de Roemenen probeerden ons duidelijk te maken; "this is Romenia"...... Maar wat blijkt? De Nederlandse Post NL herkent het systeem van slechts één postcode voor de hele stad niet en dus kan het niet bezorgd worden. Wel vreemd dat het in september wel goed ging........ Het pakketje is inmddels weer onderweg naar Nederland en we gaan een nieuwe poging ondernemen het te versturen.

De mensen in Dumbraveni hebben de pakketten en geldenveloppen al wel ontvangen. Onze contactpersoon gaat langdurig op familiebezoek in Duitsland en wilde de spullen graag nog voor de winter bezorgen bij de Roemeense families. 

We hopen van harte dat dit ook met de andere pakketten nog voor de Kerst gaat lukken. We zullen u op deze plek in ieder geval op de hoogte houden. Zodra er nieuws is, krijgt u van ons een update.

 

9 december

Het pakket met de geldenveloppen bijft hangen in Cluj. Post NL stelt een onderzoek in, maar neemt daar 29 dagen de tijd voor. Omdat we heel graag de spullen nog voor de Kerst bij de gezinnen willen bezorgen, hebben we die tijd niet. Dus is er vorige week een nieuw pakket samengesteld en opnieuw verzonden. Dit pakket is wel bezorgd in Floresti! Het geld moet nog omgezet in RON en opgehaald bij de bank en dan kunnen de enveloppen maandag gevuld en kan het rondbrengen van de pakketten beginnen. We houden u op de hoogte!

 

14 december

Het is gelukt. In de middag zijn Zoltan en Annamaria naar Floresti gereisd en hebben de geldenveloppen die door Marien en zijn collega gevuld zijn, gecontroleerd en nageteld. Bijzonder dat iedereen dit weer geheel belangeloos voor ons wil doen en daar zijn we dan ook heel dankbaar voor!

Op de weg terug naar huis bezorgden ze de pakketten en enveloppen voor Turda en Gura Ariesului. In deze laatste plaats was er ook geld voor een brrodproject. Een project wat in deze barre tijden in een grote behoefte voorziet!

 

15 december

Gelukkig is de echte winter met veel sneeuw en lage temperaturen nog niet begonnen in Roemenië. Wel komen er steeds meer dorpen en steden die in lockdown gaan omdat het aantal besmettingen te hoog is. Dit doen ze zeer plaatselijk en op basis van de ruimte op de intensive care in de ziekenhuizen en de hoogte van het aantal besmettingen. Annamaria wil dan ook graag zo snel mogelijk haar missie proberen te voltooien.

Vandaag gaat ze twee keer naar Sarmasu. Er zijn veel pakketten en ze wil de bus niet te vaak huren, dus rijdt ze liever twee keer met haar eigen auto. Aan het eind van de ochtend krijg ik een berichtje van het bezorgen van de pakketten in Sarmasu. Mijn gedachten dwalen af naar de mensen die deze pakketten nog voor de Kerst zullen ontvangen. Het is meer dan een jaar geleden dat we er voor de laatste keer waren. Ik denk aan die oude mevrouw in haar koude huis die al haar geld uit moest geven aan medicijnen. Aan die jonge moeder met haar 5 kinderen die huilde omdat we haar konden helpen met de operatie voor haar zoontje. Wat lijkt het lang geleden, maar wat voelen ze dichtbij.......

Als even later kerstmuziek uit mijn radio schalt, komt er weer een berichtje. Van de dokter in Sarmasu deze keer met dank voor het ontvangen geld. De situatie wordt slechter en slechter schrijft hij. Er zijn opnieuw 4 collega' s besmet. 

Misschien word ik te sentimenteel maar bij mijn warme kachtel, constateer ik dat we alleen maar dankbaar mogen zijn dat we nog iets kunnen doen en stroomt mijn hart over van dankbaarheid voor onze vrienden die dit daar toch allemaal maar weer mogelijk maken!

 

16 december

Vandaag heeft Annamaria niet de beschikking over een goede auto. Toch zit ze niet stil. Bij een supermarkt in Tirgu Mures maakt ze een afspraak met zuster Emilia van het kindertehuis in Odorheiu die in de stad op bezoek is. Voor hen is er een envelop met geld voor levensmiddelen, medische kosten en de gasrekening. In de avond ontvang ik een enthousiast bericht van Emilia met heel veel dank. Gelukkig kunnen ze in het kindertehuis nu tijdens de Kerstdagen er ook warm bij zitten!


 

17 december

Een nieuwe dag met veel kilometers waarin Zoltan en Annamaria samen op pad gaan. De eerste stop is het ziekenhuis van Agnita. Het terrein hier is niet meer hermetisch afgesloten zoals in september, ze kunnen zo het terrein oprijden. Door de administrateur van het ziekenhuis worden ze hartelijk ontvangen en is er ruim tijd om de dank van het ziekenhuis voor zo veel lange jaren ondersteuning, zelfs nu, uit te spreken. Onder de indruk van de verhalen reizen ze verder naar Codlea om ook hier de pakketten en enveloppen af te leveren. Het laatste adres is Albesti waar men geld voor een broodproject ontvangt. De dominee van Albesti zal straks ook het geld van het broodproject in Dumbraveni naar de contactpersoon brengen. Omdat zij nu nog niet thuis is, zal hij dit later brengen. Fijn om te merken dat alle Roemenen willen helpen! Het is allang donker en kwart over 6 als ze weer thuis zijn. Volgende week huren ze weer een dag de bus om de laatste spullen te bezorgen. Nu eerst genieten van de rust van het weekend.....

 

21 december

Vandaag wordt de bus gehuurd om de laatste pakketten te bezorgen. Ze zijn al vroeg op pad om al om 8 uur bij het eerste adres in Tatarlaua te zijn. Vervolgens gaat het door naar Velt, Medias, Copsa Mica, Sibiu en Sadu. Het is al ver in de middag als de bus leeg is en alle enveloppen uitgedeeld en afgetekend zijn. De missie zit er op. Het is klaar. Moe en voldaan dat het toch nog voor de Kerstdagen allemaal gelukt is.

 

22 december

Vanavond bel ik met Annamaria om haar te bedanken en nog even te horen of het allemaal goed gegaan is. Ze is enthousiast en blij dat ze het weer voor ons mocht verzorgen. Blij met het vertrouwen dat we haar gegeven hebben, maar vooral ook blij met alle dankbaarheid die ze in de afgelopen week heeft gevoeld. De mensen zijn heel dankbaar dat ze toch nog voor de Kerst iets gekregen hebben en dat jullie vanuit Nederland, ondanks jullie eigen Coronazorgen, toch opnieuw de helpende hand willen en kunnen bieden aan hen die het zo heel hard nodig hebben. Jullie begrijpen echt niet hoe waardevol jullie zijn. Een dank die ik graag aan u door wil geven en een goede basis voor een warme Kerstgedachte. 

 

 

 

Wij wensen u allen goede Kerstdagen en voor 2021 vooral gezondheid

 

Het bestuur van de Stichting Groningen, Friesland en Drenthe voor Roemenië.

 

     Gerrit Samplonius, voorzitter           Sjikke Havinga, Projecten

Wessel Loonstra, secretaris           Jan Hoving, Transport

      Grietje Hoving, penningmeester           Jotineke van Norel, Pakketten

 

Joomla templates by a4joomla