____________________________________________________________________________________________

Update transport (16 september 2020)

 

Nieuwesbrief september

Beste lezers.                                                                                                                       Emmen, september 2020

Het is al weer een tijd geleden dat wij u een nieuwsbrief hebben gestuurd. Eind juni hadden we nog een extra inzameling voor alleen voedselpakketten en/of financiële ondersteuning. Deze inzameling was een groot succes. Hieruit blijk dat u gelukkig nog steeds erg betrokken bent bij onze vrienden in Roemenië. Het belangrijkste van deze nieuwsbrief is om u te vertellen over het nog niet kunnen uitvoeren van een rit naar Roemenië.

In de afgelopen maanden hebben we diverse plannen gemaakt om te gaan. Het leek te gaan lukken in de laatste week van juli of de eerste week van augustus. Door de sterk toenemende besmettingen in de gehele Balkan moesten we er van afzien. Hongarije dreigde al gauw met het sluiten van de grenzen en het was daarom niet verantwoord om te gaan. We hebben Hongarije nodig als doorreisland om weer thuis te komen.

Nog steeds zijn er in Roemenië wekelijks ongeveer 7000 besmettingen en ruim 300 personen die overlijden. Wij vinden het daarom niet verantwoord om daar vrijwilligers naar toe te sturen. Momenteel kan het ook gewoon niet omdat Hongarije en Slowakije de grenzen (opnieuw) hebben gesloten.

Omdat de Roemeense bevolking nu onze hulp echt nodig heeft is het bestuur gaan zoeken welke mogelijkheden er wel zijn. We zijn over een drempel gestapt om de werkzaamheden uit te besteden aan mensen die in Roemenië wonen en die we moeten vertrouwen om er mee samen te werken. Dit is gelukt en de plannen worden momenteel uitgewerkt zodat we toch zelf grotendeels de controle behouden. Dit vinden wij belangrijk omdat we ook naar u onze verantwoording hebben. De opdracht voor het maken van 500 voedselpakketten is gegeven en er wordt hard gewerkt om het financiële deel ook op de rit te krijgen. Dit zijn de gezamenlijke pakketten en het geld welke ingezameld zijn voor het maarttransport en de extra inzameling in juni. Uw gezin krijgt de financiële ondersteuning zoals gewoonlijk in de Roemeense munteenheid RON. Wanneer de uitgifte binnenkort precies plaatsvindt is nu nog niet exact te zeggen. De voedselpakketten moeten samengesteld worden en deze moeten met een busje vervoerd worden en dat gaat enige dagen in beslag nemen.

Het geld voor de voedselpakketten en/of financiële ondersteuning, welke u heeft toegezegd tijdens de inzameling in juni, zal ongeveer een week na ontvangst van deze brief van uw rekening afgeschreven worden. Het is jammer dat we zelf nog steeds niet op een verantwoorde manier een transport kunnen doen, maar we zijn uitermate blij met het aanbod van betrouwbare personen in Roemenië die ons willen helpen met de distributie van voedselpakketten en geld. Zij geven aan dat de nood voor velen hoog is, dat erg veel mensen hun baan kwijtgeraakt zijn en er is geen uitkering om van te leven wat weer als gevolg heeft dat er geen geld meer is voor zorg en medicijnen. Ook zijn de prijzen in deze coronatijd gestegen met 10 tot 15%.

Covid-19 heeft vele gezinnen weer in armoede gestort. De mensen in de arme wijken snappen vaak niet wat er gaande is en de communicatie naar deze wijken is minimaal. Als deze mensen in quarantaine moeten hebben ze vaak geen idee waarom dit moet en zonder ziektekostenverzekering word je ook met corona weer naar huis gestuurd.

Als blijkt dat de distributie een succes wordt dan komt er in november 2020 nog een inzameling met als doel de mensen ook in de donkere periode van het jaar een lichtpuntje te geven. Over wanneer we weer met een vrachtauto vanuit Nederland kunnen rijden is nog niets bekend.

Ondanks dit donkere jaar voor onze hulpverlening hopen wij dat we samen met u een lichtpuntje kunnen zijn voor hen die het zo hard nodig hebben.

Met vriendelijke groet,   Namens het stichtingsbestuur.

Gerrit Samplonius, voorzitter     tel. 0513 55 16 07         Wessel Loonstra, secretaris            tel. 0591 63 55 65

 

 

Joomla templates by a4joomla