Sinds oktober 2008 hebben wij de activiteiten van de Stichting Friesland-Roemenië overgenomen. Zij hadden een project in Cotus een dorp ver voorbij het asfalt in de omgeving van Tirgu Mures. De meeste inwoners van dit dorp behoren tot de zigeunerbevolking en de levensomstandigheden zijn er buitengewoon slecht. In huisjes, bestaande uit één of twee kamers, leven soms grote gezinnen, vaak zonder voorzieningen als elektra, gas en waterleiding. Er is veel werkloosheid en dus meestal nauwelijks inkomen. De kinderen gaan dan ook regelmatig zonder eten naar school.

De Roemeense overheid zorgt op scholen voor een ontbijt, bestaande uit een aantal biscuitjes en een beker melk. Dankzij onze financiële ondersteuning krijgen de kinderen nu ook drie keer per week een warme maaltijd. Voor de kinderen van de kleuterschool en de basisschool (totaal ongeveer 50 kinderen) wordt de maaltijd warm op school bezorgd en de vreugde is groot als ze al dit lekkers aanschouwen. Voor de meeste kinderen is dit de enige warme maaltijd die ze krijgen. In ieder geval is het de meest gezonde maaltijd die ze krijgen, met én vlees én groente. Dit schiet er thuis vaak bij in. Bijzonder is ook dat er naast het eten door de onderwijzers ook allerlei sociale omgangsvormen en hygiëneregels gekoppeld worden aan de maaltijd. Zo leren de kinderen b.v. dat ze hun handen moeten wassen, op hun beurt moeten wachten en hoe ze met mes en vork moeten eten.

Dit project wordt gefinancierd door een aantal vaste sponsors en een aantal statiegeldprojecten. Als u dit project wilt ondersteunen, maak dan uw gift over op bankrekeningnummer 2998.18.004 t.n.v. Stichting Groningen-Friesland-Drenthe voor Roemenië te Rolde onder vermelding van "Cotus". De kinderen van Cotus zullen u dankbaar zijn!

Joomla templates by a4joomla